Woonplus realiseert een energietransitie van jewelste

Woonplus en de gemeente Schiedam hebben samen besloten een hele wijk aardgasvrij te maken. Dan hebben we het over meer dan 2600 woningen in de wijk Groenoord. Hemubo voert de werkzaamheden uit – en heeft nu dus al de 500e woning opgeleverd. Deze mijlpaal hebben Woonplus en Hemubo samen met de bewoners van de wijk feestelijk gevierd. 

Emile Klep, directeur van Woonplus, vertelt: “Het project Groenoord komt voort uit de visie van de gemeente Schiedam, Eneco en Woonplus om de wijk Groenoord in Schiedam aardgasvrij te maken. We hebben voor deze wijk gekozen, omdat een groot deel van de woningen in deze wijk in bezit zijn van Woonplus. Daarnaast betreft het voornamelijk gestapelde bouw én zit Groenoord dicht bij het warmtenet van Eneco. We maken de wijk volledig klaar om op het warmtenet aangesloten te worden.”

Hoe zijn jullie bij Hemubo terechtgekomen? 
Emile: “Wij hebben een tender uitgeschreven waarbij duidelijk was dat we een partij zochten die deze klus, de grootste en de eerste van Nederland, aan kon. Bewoners meenemen in het belang van energietransitie was daarbij belangrijk. We hebben het hier over een wijkaanpak zoals de rijksoverheid het bedoelt heeft en het vraagt nogal wat om dat goed te realiseren. Hemubo heeft E- en W-techniek in huis en beschikt daarmee over alle andere benodigde expertises. Daarnaast heeft Hemubo een afdeling Bewonerscommunicatie & Participatie, die gespecialiseerd is in het coördineren van verduurzaming en verbeterwerkzaamheden in bewoonde staat te coördineren. Hemubo voert de werkzaamheden van 1100 woningen uit van de in totaal 2600 woningen.”

Hoe zijn de werkzaamheden gegaan?
Emile: “We hadden een ingewikkelde start omdat bewoners niet meteen waren overtuigd. Maar dit is ons vlaggenschip. Iedereen wil dat dit slaagt, dus vanuit die drive is het ons gelukt er toch een succes van te maken en bewoners mee te nemen. Wat wij hebben geleerd is dat de energietransitie meer moet zijn dan het veranderen van de energiebron. Hemubo heeft dus naast de aansluiting op het warmtenet ook de isolatiewerkzaamheden uitgevoerd. Nieuwe liften en entrees gerealiseerd, deuren vervangen, schilderwerk en rioolwerkzaamheden uitgevoerd. Ze hebben nieuwe radiatoren en vensterbanken geplaatst. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de bewonerscommunicatie en -participatie vóór, tijdens en na de realisatie.

Wat zijn de reacties van bewoners?
Emile: “Die zijn goed. Wij realiseren ons heel goed dat we behoorlijk wat vragen van onze bewoners. We zijn twee weken in hun huis. Ze moeten hun spulletjes wegzetten en afdekken en één dag kunnen ze eigenlijk zelfs helemaal niet thuis zijn. Wij vinden het dus ontzettend belangrijk dat we daar heel zorgvuldig mee om gaan. Hemubo zorgt ervoor dat we de bewoners vooraf, tijdens én na de werkzaamheden vragen hoe het gaat. Daarnaast informeren we ze uiteraard al constant over de voortgang van onze werkzaamheden. We scoren tussen de 7,5 en de 7,8 op bewonerstevredenheid.”

Hoe gaat het met de rest van de energietransitie?
Emile: “We vieren vandaag de 500e woning die we hebben opgeleverd, maar ondertussen gaat alles gewoon door. In totaal gaat het om 1800 woningen die wij verhuren en waarvan Hemubo het grootste deel uitvoert. En dan hebben we nog versnipperd bezit. Dat wil zeggen dat er ook woningen tussen zitten die onderdeel zijn van VvE’s. Van de 17 VvE’s hebben er al 7 aangegeven mee te willen werken. Dat is een ingewikkeld proces en dat loopt nog.
Wij vinden het belangrijk dat we de hele buurt meenemen. Als we deze verduurzamingsslag maken, denken we meteen na over hoe we de sociale cohesie in de buurt kunnen verbeteren. Deze viering doen we dus ook met de buurt en we nemen hierin onder meer de basisscholen mee die midden in de wijk liggen. Hemubo heeft een kleurplaatwedstrijd uitgeschreven en voor de kinderen en hun families waren er mooie prijzen te winnen, bijvoorbeeld een bezoek aan een pretpark.
Als bestuurder vind ik dit een betekenisvol, groot programma waar de vaart goed in zit. Wat mij betreft gaan we na Groenoord voortvarend door naar de volgende wijk in Schiedam. Wij hebben nog veel woningen in onze portefeuille van het gas af te halen voor 2050.
Ik geloof dat goed voorbeeld goed doet volgen en wij zijn een goed voorbeeld. We investeren per woning veel meer dan alleen de overgang naar het warmtenet. Maar het is belangrijk om te kijken naar wat een buurt en zijn bewoners nodig heeft. Het is maatwerk. Als het gaat over nieuwbouw, dan kom je wel weg met alleen een overstap van een warmtebron, maar bij bestaande woningbouw zoals die in Groenoord is het belangrijk verder te gaan en dat doen we dan ook. Het is ons doel om bewoners blij te maken, dat is precies wat we met deze opgave bewerkstelligen.”

KLEIN Doornik_Creatives_4K9A6048
Meer nieuws

Geef een reactie