Na een lange samenwerking aan een immense opgave, grootschalig onderhoud aan 1800 woningen in Utrecht Overvecht is het tijd voor een feestje. Zowel bewoners als alle medewerkers die betrokken waren bij dit grootse project zijn uitgenodigd. Uiteraard is uw verslaggever van de partij.
De zon schijnt uitbundig als directievoorzitter bij Woonin Henk Peter Kip en vastgoedontwikkelaar bij Woonin Joop ten Brink, die vanaf het begin betrokken is geweest bij dit project, de genodigden welkom heten. Henk Peter vertelt over het belang van Woonin in Overvecht, ze hebben daar één derde van het bezit.
Henk Peter Kip: “Het maakt uit wat wij doen en dat gaat verder dan alleen het verbeteren van woningen. Wij kijken naar de hele wijk. De groenvoorziening, speelvoorzieningen voor kinderen, mogelijkheden voor ouderen en aandacht voor eenzaamheid.”
De wethouder Volkshuisvesting en Wonen van Utrecht Dennis de Vries, in een vorig leven leraar op een basisschool, is erg enthousiast over deze brede wijkaanpak. “Vele huishoudens hebben we met deze renovatie een nieuw thuis gegeven. We zien hier een prachtig resultaat met een mooie uitstraling. Als voormalig leraar ben ik ontzettend te spreken over het openbaar groen dat door de extra entree aan achterzijde van alle flats toegankelijker is gemaakt en door bewoners én kinderen nu intensiever wordt gebruikt. Wat Woonin en Hemubo hier hebben gedaan is wat we ‘sociaal renoveren’ noemen; kijken achter de voordeur om daar de helpende hand te bieden aan bewoners die dat nodig hebben en op prijs stellen.”
Liesbeth Spies, voorzitter van Aedes (vereniging van woningcorporaties) sluit zich bij de wethouder aan: “Dit project laat zien hoe je bewoners een thuis kunt geven. Daarnaast laat Woonin zien dat ze naast hun eigen bewoners ook kansen creëren voor de vele woningzoekenden hier in Utrecht. Zo hebben ze de logeerwoningen die nu vrijkomen ter beschikking gesteld aan leraren uit het primaire onderwijs die geen huis kunnen vinden in de buurt van hun belangrijke werk. Huisvesting is een heel groot probleem op het moment, zeker in de randstad. Daar levert Woonin, onder andere op deze manier, een positieve bijdrage. Deze actieve, maatschappelijke rol pakt Woonin heel goed op. Dat vinden wij vanuit Aedes natuurlijk heel mooi.”
De werkzaamheden aan de 1800 woningen zijn in vijf fasen uitgevoerd (zie overzicht fasering). Joop ten Brink: “We moesten even op gang komen, dat is de wet van de grote getallen. Maar van elke fase hebben we geleerd en verbeteringen kunnen doorvoeren. Wat dat betreft kunnen we spreken van een lerende organisatie en van een heel goede samenwerking met Hemubo. We zijn acht jaar geleden de samenwerking aangegaan en nu zijn we in dezelfde samenstelling bij elkaar om de 10-hoog flats in Utrecht Overvecht feestelijk op te leveren.”
Overzicht fasering:
- Fase 1: ACA-dreven (Atlasdreef, Centaurusdreef en Apollodreef), begin 2020 opgeleverd.
- Fase 2: CJ-dreven (Cleopatradreef en Jeanne d’Arcdreef), medio 2021 opgeleverd.
- Fase 3: THEMA-dreven (Tigrisdreef, Haifadreef, St. Eustatiusdreef en St. Maartendreef), opgeleverd begin 2023.
- Fase 4: StroyS (Stroyenborchdreef en Schooneggendreef), opgeleverd begin 2024.
- Fase 5: FMP-dreven (Falklanddreef, Montevideodreef en Patagoniedreef), opgeleverd medio 2025.
Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke pijlers in dit omvangrijke project. Robin Janz, tendermanager Hemubo: “We hebben de gevels zo geïsoleerd dat de woningen energiezuiniger zijn wat zorgt voor meer comfort voor de bewoners en lagere energielasten bij gelijk gebruik. Daarnaast wordt het oude collectieve warmtesysteem omgezet naar een individueel systeem. Daken worden belegd met zonnepanelen en uitgerust met een batterij, die de energie opslaat voor gebruik in perioden met minder zonuren. Overigens geldt dit niet voor de eerste flats, daar hadden we deze oplossing nog niet bedacht. Dat is typisch iets voor dit project; het is een rijdende trein. Verbeteringen voeren we gaandeweg uit. Een ander voorbeeld zijn de zonneschermen aan de gevels, dat zijn we pas gaan invoeren op het derde project. En dat hebben we inmiddels ook uitgevoerd op de eerste twee projecten.”
Ook circulair bouwen heeft een plek gekregen. Robin Janz: “In het gehele renovatietraject worden de balkonhekken hergebruikt. We maken ook gebruik van circulair glas. Het oude glas van de StroyS-dreven wordt ‘geoogst’ en samen met onze partner GSF maken we er nieuw HR++ glas van. Deze circulaire glasplaten worden vervolgens weer geplaatst in de FMP-dreven. Zo innoveren wij met de vaste groep partners steeds verder.”
Henk Peter Kip: “We hebben een enorme investering gedaan om dit immense project uit te voeren. En we zijn ontzettend trots dat het heel goed is gelukt. Zowel voor bewoners als voor de omwonenden is dit een parel in de buurt.”
Door architecten gaan voor uitstraling, duurzaamheid en groen!
Karin Dorrepaal, medeoprichter van DOOR architecten: “Wij wilden een WOW effect met het architectonisch ontwerp in Utrecht Overvecht bereiken. Een uitgekiend technisch ontwerp was de duurzame basis voor alle 1800 woningen, het ‘chassis’. Vervolgens is ieder ensemble voorzien van een op maat gemaakte ‘carrosserie’; een robuuste, hedendaagse en frisse gevel. Ook grepen we iedere fase aan om zowel chassis als carrosserie te verslimmen, en daarmee met minder materiaal en meer hergebruik een duurzamer ontwerp te maken.
Alle entrees zijn na de renovatie ook bereikbaar vanuit het prachtige groene binnengebied. Zowel de portieken als de binnentuinen zijn daardoor prettiger en veiliger in gebruik. Zo maken we grote stappen voorwaarts in stedelijke vernieuwing!”
Tekst: Frauke Hulten
Beelden: Woonin
