Sociaal ondernemen in Overvecht

In Utrecht Overvecht is Panino Fresco al jaren een begrip, maar met de opening van het nieuwe, circulaire paviljoen gaat er een nieuw tijdperk in. Vanuit deze nieuwe thuisbasis worden nu niet alleen de bekende broodjes, smoothies en salades verkocht, maar draagt Stichting Ons Utrecht ook actief bij aan de sociale verbetering van de wijk.

Panino Fresco is een initiatief van eigenaar Anouar Haki, die mogelijkheden zag voor de locatie op de hoek van de Rio Branco- en de Tigrisdreef. Ruim een half jaar geleden spraken we al met hem. Hij vertelde toen over zijn droom om jongeren in Utrecht Overvecht te motvieren, inspireren en activeren. Hij benaderde Mitros en Hemubo, die hem graag wilden helpen bij het realiseren van zijn droom. En met de opening van het nieuwe Panino Fresco komt deze nu uit.

Terwijl hij een rondleiding door het gloednieuwe gebouw geeft, vertelt Anouar: “Toen ik Panino Fresco jaren geleden startte, wilde ik een duurzaam concept neerzetten. Niet alleen door het verkopen van gezond eten, hier in de meest ongezonde wijk van Nederland, maar ook met een sociaal-maatschappelijke duurzame aanpak. Toen ik opgroeide in Overvecht, was ik vrijwilliger bij een stichting die dagbesteding voor jongeren en ouderen combineerde. Helaas is die stichting opgehouden, maar ik dacht toen al bij mezelf: als ik later iets voor mezelf begin, wil ik die combinatie van jong en oud weer terugbrengen. Die zie je bijna nergens, terwijl het júist goed werkt. De jongeren kijken op tegen de ouderen en respecteren hen, de ouderen vinden de jongeren weer aandoenlijk.”

Het nieuwe paviljoen is ontworpen door DOOR architecten en is door Hemubo gebouwd met duurzame, circulaire materialen. Aan de voorkant worden gezonde bollen en verse shakes verkocht, aan de achterkant zit Stichting Ons Utrecht, waar naast dagbesteding voor jong en oud ook maatschappelijke buurtinitatieven worden ondersteund.

Davy Wagenmakers, directeur bij Hemubo: “Wij zijn al sinds de start van onze samenwerking met Mitros in 2018 in Overvecht aanwezig en zullen hier ook de komende jaren nog zitten. Net als Anouar is het ook ons doel om de wijk te verbeteren. Dit doen wij op de manier zoals wij dat het beste kunnen: bouwend, rekening houdend met de omgeving en behoeftes van de huurders. Toen Anouar ons benaderde met zijn idee, waren wij meteen enthousiast. Dit is een prachtig voorbeeld van de mooie dingen die je kunt bereiken door je krachten te bundelen.”

Anouar: “Als je samenwerkt, kun je echt het verschil maken. Dat is waar wij zelf voor staan en wat wij ook in de wijk willen uitdragen. Ik ben er trots op dat we met dit nieuwe gebouw nóg meer voor de wijk kunnen betekenen!”

KLEIN Anouar Haki
Meer nieuws

Geef een reactie