Ronald Biben 25 jaar in dienst: “De tijd is omgevlogen!”

Het komt met bakken uit de hemel om acht uur in de ochtend als ik, samen met Henry Tol directeur van Mulder Schilders, aankom bij Ronald Biben van Mulder Schilders. De afgelopen tijd werkte hij met zijn team aan het schilderen van de Vijf Windhuizen uit 1737 aan de Karthuizerstraat en aan de voorbereidingen van het Weduwenhuis, pal ernaast gelegen. “Een prachtig project, altijd mooi werk, een authentiek pand”, zo zegt Ronald. “Monumentale panden vragen meer van een schilder. Meer aandacht op het snijwerk, het heeft gewoon meer met schilderen te maken. Dat vind ik leuk”.

Ronald kwam op 15 augustus 1994 in dienst. Hij kwam van Blok Schilders vandaan, daar waar Arno Kleijn, nu lid van de directie Hemubo, bedrijfsleider was. Ronald: “De tijd is omgevlogen. Ik was destijds altijd als eerste op de zaak om alvast de werkzaamheden van de dag voor te bereiden. Ik begon als onderhoudsschilder, werd vervolgens voorman en inmiddels stuur ik als meewerkend uitvoerder de schilders aan en zorg dat een project goed en vlot loopt. Wat ik me nog goed kan herinneren is een project dat we draaiden in Amsterdam-Zuid Oost. Dat was een enorm complex, vrij nieuw, dus dat heeft niets te maken met de werkzaamheden die we nu hier verrichten. Daar was de uitdaging de enorme werkdruk. De klant wilde perse dat we voor Kerst zouden opleveren terwijl dat zo goed als onmogelijk leek. Ik heb toen samen met de werkvoorbereiding een Lean light planning gemaakt. Dan werk je, op planning uiteraard, van achter naar voren. Het is eigenlijk het visueel maken van het project door de te behandelen geveldelen als een plattegrond uit te tekenen. Dat werkt heel goed. Vanaf de opleverdatum werk je naar de startdatum toe en vul je per type werkzaamheden in wat, en in hoeveel tijd, het moet gebeuren. Wat af is, streep je af. Dat is bij schilderwerk een betere manier, want door regen kan er op sommige dagen niet geschilderd worden. We werkten met drie teams tegelijk aan drie flats. We hebben het gered. Als je daar dan de erkenning voor krijgt, intern van Hemubo, maar vooral ook van de opdrachtgever, kan ik daar heel blij van worden.”

Ronald is meewerkend uitvoerder en heeft soms meerdere projecten die hij samen met een projectleider moet aansturen. “Ik vind het belangrijk om de vaste waarde in het bedrijf te behouden en omdat we allemaal ouder worden zijn wij binnen Mulder bezig om te kijken hoe wij nieuwe mensen kunnen werven. We hebben genoeg werk, maar goede handjes, dat is het probleem. Ik probeer van een halve schilder een hele schilder te maken en dat doe ik samen met mijn eigen team. Dat vind ik mooi om te doen. Maar de tijd is zo veranderd. Mensen komen aanwaaien, maar het commitment ontbreekt en dan gaan ze weer naar een ander bedrijf. Ik wil heel graag met een vaste kern werken, maar dat wordt voor mijn gevoel steeds moeilijker, want zonder een goed team om je heen gaat het niet lukken. Gelukkig kan ik bouwen op een vast aantal medewerkers.

Ik heb het erg naar mijn zin. Zowel het werk inhoudelijk als het werken met mijn team. Ik heb altijd gezegd, als ik een week lang geen zin heb om te beginnen, dan kap ik ermee, maar dat is nog geen dag gebeurd. Ik heb liever leuk werk en ik verdien een geeltje minder, dan dat ik met tegenzin naar mijn werk ga. Mijn persoonlijke doel in het werk is de jongens en eventueel dames gemotiveerd te houden, het leuk te hebben op de werkplek en ze ook nog wat bij te brengen. Ik ben een bemoeial vandaar dat ik al een tijd in de OR zit als secretaris. Ik ben erg betrokken bij het bedrijf en ik vind het belangrijk dat we de buitendienst niet vergeten.

Hoe lang ik nog door ga? Ik hoop mijn pensioengerechtigde leeftijd bij Mulder te bereiken en tot die tijd met veel plezier mijn werk te kunnen blijven doen en daarna zien we wel verder!”

Ronald Biben
Meer nieuws

Geef een reactie