Rochdale brengt de Vogelbuurt terug naar monumentale staat

Rochdale laat aan 150 woningen in de Vogelbuurt in Amsterdam Noord groot onderhoud uitvoeren. Via een aanbesteding is Hemubo als beste uit de bus gekomen om deze werkzaamheden uit te voeren. Er was met name waardering voor de wijze waarop de bouwplaats in combinatie met de levering van spullen op locatie werd voorgesteld middels een bouwhub.

In bouwteam is het gehele onderhoudsplan verder uitontwikkeld. Aan de Rietzangerweg werd gestart met een zogenaamd ‘proefblok’, om met elkaar uit te vinden wat nu de beste aanpak zou zijn voor het gehele project. Na een evaluatie werd gestart aan de Eendenstraat en in het eerste kwartaal 2021 worden de laatste woningen aan de Adelaarsweg aangepakt. Het gaat om 150 koop- en huurwoningen en 2 ruimtes met een BOG-bestemming (Bedrijfs Onroerend Goed). De buitenkant, gevels en dak, van de woningen in de Vogelbuurt zijn monumentaal. Die zijn in ere hersteld. De uitstraling is opnieuw fantastisch. De samenwerking gaat uitstekend. Reden genoeg voor uw verslaggever om af te reizen naar Amsterdam Noord.

Authentieke gevelstenen in ere hersteld

Ik loop een rondje door de wijk met Martin van den Broeke, (sr. projectmanager ontwikkeling) van Rochdale. Wat een prachtige buurt. Het wijkje is net na de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Een gevelsteen op het Zwanenplein doet daar aan denken, zie apart kader onderaan dit artikel. De monumentale panden zijn mooi opgeknapt en de uitstraling van de gevels is teruggebracht naar de tijd toen het net werd gebouwd; we hebben de mooie originele groene houten bloembakken hersteld of opnieuw aangebracht onder de nieuwe houten kozijnen op de eerste verdieping, precies zoals het geweest moet zijn. Martin: “Deze woningen zijn na de Eerste Wereldoorlog gebouwd voor de werknemers van onder andere de scheepswerf in Amsterdam Noord. We wilden het complex terugbrengen naar die tijd, uiteraard naar de maatstaven van nu. In het begin ervoeren we weerstand van bewoners, omdat we vertrouwen moesten terugwinnen. We waren al lang bezig met de voorbereiding voor groot onderhoud aan dit complex en het duurde en duurde maar voordat we daadwerkelijk aan de slag gingen. We zijn begonnen met een proefblok aan de Rietzangerweg. Toen de bewoners dat resultaat zagen, waren ze grotendeels gerustgesteld. En nu het project zo goed als af is, zijn de bewoners ontzettend blij met het resultaat. We hebben dan ook ongelooflijk veel gedaan. We hebben asbest gesaneerd. Al het natuursteen hebben we in ere hersteld. Alle kozijnen zijn vervangen, de voordeuren – brandveilig en inbraakbestendig – zijn vernieuwd en hebben nieuwe huisnummers gekregen. De daken zijn vervangen door nieuwe dakpannen en geïsoleerd, de torentjes hebben nieuwe gebakken leien gekregen in oude stijl. Bovendien zijn er nieuwe dakkapellen en dakgoten geplaatst. De installaties, waaronder CV’s, zijn vernieuwd. Bij een aantal woningen zijn, waar nodig, de badkamer, keuken en het toilet vernieuwd. In de nieuwe kozijnen zit overal HR++ -glas. Het is helemaal opgeknapt en het ziet er, zoals je ziet, prachtig uit.”

Ik ga hier nooit meer weg!

Een bewoonster van de Sijsjesstraat vertelt inderdaad dat ze lang heeft moeten wachten op onderhoud aan haar woning: “Ik had met name last van vocht. Het was binnen ook altijd koud. Nu is het heerlijk. Ik ga hier nooit meer weg. Ik moet zeggen dat de werkmensen van Hemubo ontzettend goed werk hebben verricht. En het was een heel gezellige boel. Vanaf acht uur in de ochtend was het hier al lachen, gieren, brullen. Ze werkten hard en heel netjes. Ik heb nu toevallig vakantie en je mag door corona ook nergens heen, maar ik wil ook nergens heen. Ik zit bij mijn raam met een kopje koffie en kijk naar alle prachtige woningen en geniet van mijn huis. Ik kwam laatst een oude buurvrouw tegen en die herkende het hier niet meer terug.”

Martin: “De samenwerking met Hemubo ging heel goed. Zowel het afstemmen in het voortraject als tijdens de uitvoering. Er is natuurlijk weleens een verschil van mening maar alles gaat in goed overleg. Als ik nu door de wijk loop dan voel ik dat de ziel terug is. Hier in de Putterstraat zijn we bezig met de laatste loodjes. Zie je daar die toren? Vroeger stond daar een windhaan op. Zou het niet geweldig zijn om, als we in maart 2021 dit project opleveren, daar weer een windhaan plaatsen? Ik heb Rob van Hemert (Algemeen directeur Hemubo, red.) gebeld en die zag dat ook helemaal zitten. Dus de toren is dadelijk ook weer hoe ze ooit was.”

IJsbeer en Luipaard en Gallische Haan,

bonden den kampstrijd met d’adelaar aan

Hoe bloedden kaken en klauwen!

Holland toog rustig aan ’t bouwen

Wat vindt de vrede na vier jaar vol leed

d’adelaar stervend, dit bouwwerk gereed

De tekst beschrijft de neutrale rol van Nederland in de Eerste Wereldoorlog, waarbij dierennamen heel geheimzinnig de landen voorstellen die wél aan de oorlog meededen. De ijsbeer staat voor Rusland, het luipaard voor het Verenigd Koninkrijk en de haan voor Frankrijk. In de Eerste Wereldoorlog waren zij tegenstanders van Duitsland, die hier genoemd wordt als adelaar.

Omzeten-afbeelding
Meer nieuws

Geef een reactie