QuaWonen en Hemubo ronden het project Klaproosveld af

Regen, wind, kou en dan weer ontzettend warm. Het viel niet mee voor de bewoners, de vaklieden van Hemubo en de medewerkers van QuaWonen. Het weer. Een typisch Nederlands fenomeen om over te klagen en zeuren. Dit keer hadden de weergoden het slecht voor met de bewoners in Krimpen aan de Lek. Mariska Jasper, bewonersbegeleider bij QuaWonen, en Jimmy van Leyenhorst, uitvoerder Hemubo, geven uw verslaggever en fotograaf een rondleiding in dit prachtige groene gebied.

Een riviertje kronkelt langs de achtertuinen, waar een zwanenechtpaar dobbert in het zonnetje.

Jimmy: “Dit was een heel mooi project met veel uitdagingen. We hebben met name problemen gehad met het isoleren van de terrassen van de bewoners. Door het weer. Iets waar je niets aan kunt doen, maar wel rekening mee moet houden. Door de hoge luchtvochtigheid moesten we de werkzaamheden steeds uitstellen, maar bij te veel zon en te warme temperaturen liepen we ook vertraging op. Voor ons heel vervelend, maar voor de bewoners natuurlijk het ergste. En wat je dan merkt is dat het vertrouwen minder wordt. Als je iets belooft dat je vervolgens niet waar kunt maken, is dat ook logisch. Mariska en ik zijn constant het gesprek aangegaan met de bewoners, pakken dingen zo snel mogelijk op en plukken daar nu de vruchten van. Het was een hele reis, zoals dat altijd gaat bij groot onderhoud, maar nu is iedereen heel blij. We zijn de laatste dingen aan het oppakken.”

Mariska: “Als je ziet hoe prachtig het is opgeknapt, ben ik heel trots op dit project.” Als we samen met Mariska en Jimmy een rondje lopen, ziet Jimmy dat een bewoner met punaises een hor aan de deurposten van de voordeur heeft vastgepind. “Dit is niet de bedoeling. Wij geven voor het schilderwerk 7 jaar garantie, maar dat kan ik niet geven als bewoners er punaises inslaan. Dan komt er vocht bij en zal de verf het niet zo lang houden.” Mariska belt aan bij de bewoner en legt uit dat het vastpinnen van een hor met punaises het schilderwerk beschadigt. Er zal een andere manier moeten worden gevonden, zo legt ze uit. De bewoner begrijpt het. We proberen zo veel mogelijk met bewoners mee te denken over oplossingen en we nemen ze veel uit handen tijdens de werkzaamheden. Zoals bij Agnes.”

Agnes woont met haar 6 katten – Kato , Bea, Sientje, Tinus, Beppie en Bo – op nummer 66. Agnes: “Dit zijn allemaal Kurilian Bobtails, een zeldzaam ras onder de huiskatten. Heel lief en prachtig met hun korte ‘stompe’ staart. Voor mij, of eigenlijk voor de katten, hebben ze een prachtige omheining gemaakt. Het is zo ontzettend mooi geworden! Ik kon tijdens de coronatijd natuurlijk nergens naar toe en mijn balkon is een soort tweede huiskamer voor me. Maar doordat de werkzaamheden op het balkon steeds langer duurden, door het vreselijke weer, zat ik opgesloten in mijn huis. Maar met dit gebaar is alles goed gemaakt hoor. Ik ben er zo blij mee!”

Ik had ze wel willen zoenen

Anneke woont op 49, we komen haar tegen als ze de krant gaat ophalen uit de brievenbus. “Wat is het mooi geworden, hè?! Ik had twee jongens van Hemubo die me met alles hebben geholpen. Alle spullen moesten worden afgedekt, verplaatst of naar de opslag. Ik had de kinderen natuurlijk al gevraagd, maar die jongens hebben het allemaal voor mij gedaan. Met een glimlach. Ze waren heel lief. Echt waar, ik had ze wel willen zoenen! Dat verwacht je niet, dat ze je zo goed helpen!”

Jimmy: “De eerste week van juli gaan we opleveren en daar nemen we drie weken de tijd voor. Wat ik het belangrijkste vind in mijn werk is dat ik de jongens goed aanstuur en een goede sfeer creëer tussen ons en de bewoners. Wij zijn hier namelijk op bezoek en zo gedragen we ons ook.” Een bewoner loopt op Jimmy af en vraagt hoe het staat met de zonwering. Jimmy maakt een aantekening. Mariska: “Bij sommige bewoners moet de zonwering aangepast worden. Dat komt door de isolerende maatregelen aan de gevels. Ze moeten als het ware kleiner worden gemaakt. Ik ga daar zo even voor bellen. Komt goed.”

Uitgevoerde werkzaamheden

De werkzaamheden zijn omvangrijk. Een korte opsomming:

 • Voorgevel en achtergevel isoleren
 • Schilderen bestaande houten kozijnen en voordeuren
 • Vervangen borstweringspanelen voor geïsoleerde Trespa panelen
 • Vervangen voor kunststof kozijnen met
 • HR++-glas
 • Plaatsen zelfregulerende ventilatieroosters
 • Dak isoleren
 • Alles opschilderen met belijning/verdeling in gevel en combinatie steenstrips/stucwerk
 • De galerijen voorzien van een nieuwe coating.
 • Bergingen isoleren
 • Trappenhuis schilderen
 • Vervangen tuinkasten
 • Demonteren en monteren van zonneschermen en/of screens
 • Riolering vervangen ten behoeve van de hemelwaterafvoer voorgevel
 • Radiatoren op steunpoten plaatsen
 • Het aanbrengen van mechanische ventilatie in badkamer en toilet
 • Groepenkasten vervangen
 • Vloerisolatie aanbrengen begane grond woningen
 • Brandwerende voorzieningen aanbrengen
KLEIN Mariska Jasper Hemubo Klaproosveld ©Foppe Schut _FS_6847
Meer nieuws

Geef een reactie