Knuffelconcert in zorgcentrum is een groot succes

Het is 4 oktober 2023: Werelddierendag. Op deze prachtige dag reizen uw verslaggever en fotograaf helemaal af naar Sneek, in het mooie Friesland. Stichting Philomela verzorgt daar een knuffelconcert voor de bewoners van de Frittemahof, van zorgorganisatie Patyna. Stichting Philomela gelooft in de kracht en schoonheid van muziek. Muziek ontroert en verbindt. En dat zien we vandaag duidelijk terug.

Stichting Philomela werkt altijd met professionele musici, die muziek voor iedereen toegankelijk maken. Speciaal voor de doelgroep worden er vandaag door zangeres Merel Huizinga, tevens oprichter en directeur van Stichting Philomela, en pianiste Kanako Inoue klassieke liederen en golden oldies ten gehore gebracht die massaal worden meegezongen. Maar dat is niet alles: vanwege Dierendag zijn er bijzondere gasten aanwezig. Zeven katten en drie honden komen speciaal langs om met de bewoners te knuffelen. Er zijn zeker 40 bewoners naar beneden gekomen voor het concert.

Klassieke muziek, meezingers én een knuffel
De bewoners zitten al klaar met koffie en thee in het café van het zorgcentrum. Kanako zit achter de piano en Merel staat klaar om het eerste lied in te zetten, uiteraard niet zonder de aanwezigen welkom te heten. De poezen, katten en honden worden ondertussen aangehaald. Hier en daar springen de katten brutaal op de tafel en voeren bewoners ze het koekje dat bij de koffie komt. “Dat mag eigenlijk niet,” zo legt Sabine van der Helm mij uit. Zij is van castingbureau Catvertise en zorgt voor de honden en katten. “Ik doe deze knuffelconcerten voor Philomela al jaren. Het is elke keer weer ontroerend te zien hoe ouderen reageren op de beesten.” Er is hier vandaag een dame van 101 jaar oud die zelden of nooit in de koffiehoek is te vinden. Maar omdat ze zelf altijd katten heeft gehad is ze nu toch bij het concert aanwezig. Ze geniet er zichtbaar van. Zo vergaat het ook een andere dame die vorig jaar op 4 oktober haar man heeft verloren. Ook zij zat niet erg op dit concert te wachten. “Ik houd ook niet van katten en niet van honden.” Maar als ze dan toch naar beneden komt en Soula, een Griekse straathond, bij haar komt staan, houdt ze de hond stevig vast en laat niet meer los. Het feest is compleet als een van de kleine hondjes, Lizzy, bij haar op schoot komt zitten.

Jarenlange samenwerking
Na het concert bedankt Merel Hemubo voor de sponsoring. De bewoners krijgen een toegift van kat Maziwa op de piano en dan zal er afscheid genomen moeten worden. Merel: “Als je muziek toegankelijk wil maken voor iedereen moet je soms ook iets verder weg. Voor deze mensen is het belangrijk, contact met muziek, meezingen, knuffelen met de dieren. En wij kunnen dit alleen mogelijk maken door onze sponsoren.” Hemubo draagt zowel Philomela als hun luisteraars van vandaag een warm hart toe. Hemubo heeft verschillende zorginstellingen verduurzaamd en grootschalig gerenoveerd. De bewoners van zorginstellingen zijn een kwetsbare groep waar Hemubo extra aandacht voor heeft. Dat geldt ook voor de andere aanwezigen hier vandaag bij het concert, de huisdieren. Hemubo heeft een speciaal protocol voor als er gewerkt wordt op een project en er huisdieren in het spel zijn. En dat is vaak het geval op de diverse projecten. Hemubo wil overlast voor huisdier en baasje tot een minimum beperken. Soms betekent dat dat de huisdieren tijdelijk elders worden ondergebracht. Hemubo financiert dit en is tevens sponsor van de Dierenambulance. Hemubo en Philomela zijn dus een mooie match en op Dierendag konden wij dat ervaren in Sneek. Het was voor iedereen een onvergetelijke dag, de foto’s spreken voor zich.

Een breed repertoire
Merel en Kanako brengen tijdens de knuffel-concerten een uitgebreid repertoire van diverse dierennummers ten gehoren, waaronder ‘De Kattenwals’ van Chopin, ‘De Kat van Ome Willem’ van Harry Bannink, de canon ‘De uil zat in de olmen’ en ‘Die Forelle’ van Schubert. Ook is er ruimte voor verzoekjes van het publiek.

IMG_2281 kopie
Meer nieuws

Geef een reactie