Het loopt als een zonnetje

In Scheveningen werkt Haag Wonen samen met Hemubo aan de renovatie en verduurzaming van in totaal 116 woningen aan de Pink-, Logger-, en Sleepnetstraat. Straatnamen die verwijzen naar de Visserijbuurt, met namen van vissersboten die van oudsher de woeste baren trotseerden. Tegenwoordig herinnert daar weinig meer aan, al wordt een mooi schilderwerk op een van de kopgevels in ere hersteld. Uw verslaggever en fotograaf nemen een kijkje. Wat opvalt, is dat de Visserijbuurt is omsloten door veel groen en prachtige monumentale panden. Al met al heeft de wijk een gezellige sfeer.  wij worden regelmatig begroet door bewoners die graag een praatje maken met elkaar.

Isa van der Wielen, projectleider Haag Wonen, vertelt enthousiast over het project dat bijna ten einde loopt. “Begin juni moet alles helemaal klaar zijn en we lopen op schema. Althans, we hebben wat vertraging gehad, maar dat is opgelost.” Vishal Ramgolam, uitvoerder Hemubo op dit project: “We kwamen aan de achterkant van een van de complexen veel betonrot tegen en dat hadden we niet voorzien. Maar dat hebben we gelukkig goed kunnen oplossen.” Isa: “Dat was ook een uitdaging op dit project. De complexen aan de Loggerstraat, de Pinkstraat en de Sleepnetstraat waren alle drie heel anders. Ook hoe de bewoners reageerden op het onderhoud en de verduurzamingsslag.” Vishal: “De werkzaamheden werden uitgevoerd in bewoonde staat, dat geeft altijd een bepaalde mate van overlast, hoe we dat ook tot een minimum willen beperken.”

Isa: “Het liep als een zonnetje. Al heb je er altijd mensen bij die gewoon niet aan onderhoud moeten denken. Ook al ga je er op woongenot op vooruit, soms wil iemand niet meewerken. Dat hebben we helaas ook op dit project meegemaakt en dat is erg vervelend. Onze complimenten gaan dan ook naar Jeannet van den Oever, bewonerscoördinator bij Hemubo, die ontzettend veel energie heeft gestoken in de communicatie met bewoners die veel moeite hadden met het onderhoud. Maar over het algemeen zijn de huurders hier blij.” In de lift komen wij een bewoner tegen die inderdaad heel blij is: “Het is erg goed gegaan, ik heb geen klachten. En omdat alle drie de complexen zijn opgeknapt, straalt het af op de hele buurt. Daar word ik blij van.” Op nummer 78 woont Yvonne: “Al het bouwpersoneel heeft zich zeer netjes gedragen. Ik heb ook hulp gehad, bijvoorbeeld bij het ophangen van de gordijnrails en het verplaatsen van de bank. Dit is van oudsher een gezellige buurt, maar zoals overal verandert dat ook hier. Soms stellen mensen zich niet eens meer voor als ze hier komen wonen. Maar ik laat iedereen in hun waarde. Wat ik wel erg vind, is dat Hemubo het moet horen als medebewoners boos zijn op Haag Wonen en dat is niet eerlijk. Kijk, iedereen had natuurlijk ook heel graag nieuwe badkamer, toilet en keuken gewild, maar daar was geen budget voor.” Isa: “Dat is gewoon waar. Wij van Haag Wonen hebben bepaalde budgetten voor verschillende projecten en we kijken daarbij heel zorgvuldig naar wat we het beste kunnen doen. Wij hebben bij deze drie complexen gekozen voor een onderhoud- en verduurzamingsslag zonder huurverhoging door te voeren.”

Vishal: “Ik kan het heel goed begrijpen van bewoners, die willen natuurlijk dat er zo veel mogelijk wordt aangepakt, maar ze zijn heel blij hoor. Voor mij was het mijn eerste project dat ik helemaal alleen heb gedraaid als uitvoerder. Een hele uitdaging, maar wij kunnen er trots op zijn.”

Werkzaamheden

 • Voor- en achterkozijnen vernieuwen met HR++-glas
 • Spouwisolatie aanbrengen
 • Gevelpanelen vernieuwen
 • Galerijhekken vernieuwen
 • Entrees vernieuwen
 • Galerijen opnieuw coaten
 • CO2-gestuurde mechanische ventilatie in de woningen aanbrengen
 • Nieuwe radiatoren plaatsen
 • Voordeuren vervangen
 • Trappenhuizen opknappen
 • Street art aanbrengen in de entrees en op de kopgevel
KLEIN Hemubo . Haag Wonen. © Foppe Schut _S191063
Meer nieuws

Geef een reactie