Elke dag leren

Patrick (26) is specialist duurzame energietechniek op de afdeling Conceptontwikkeling bij Hemubo. Op 1 december 2020 is hij gestart, in juni 2021 heeft hij een vast contract gekregen. Het is precies de functie die hij zocht na zijn afstuderen.

Patrick studeerde natuur- en sterrenkunde aan de VU en UvA in Amsterdam, waarna hij een master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft volgde en afrondde. Patrick: “De bachelor die ik deed was heel breed. Ik vond vraagstukken omtrent duurzaamheid ontzettend interessant en heb een master uitgezocht die daar het beste bij paste. Dat werd duurzame energietechniek.”

Patrick doet tijdens zijn studie mee aan het kampioenschap ‘duurzame en innovatieve woningen’ in Hongarije. Het doel van de wedstrijd is om een zo duurzaam mogelijke woning te ontwerpen én te bouwen en zo goed mogelijk te scoren op in totaal 10 onderdelen. Hij en zijn team, bestaande uit 52 studenten met 20 nationaliteiten, zijn het enige Nederlandse team in deze editie.

Patrick: “Tijdens mijn studie heb ik met het studententeam ‘MOR’ (Modular Office Renovation) meegedaan aan de Solar Decathlon Europe 2019 in Hongarije. Met ons concept wilden wij inefficiënte en leegstaande kantoorgebouwen ombouwen naar energiezuinige woningen die flexibel zijn en voor verschillende functies gebruikt kunnen worden. We zijn uiteindelijk tweede geworden in de wedstrijd, maar we eindigden in verschillende categorieën, zoals engineering & constructie, innovatie, circulariteit & duurzaamheid en energie-efficiëntie vaak bovenaan of in de top drie. “Ik vond het een geweldig project en wist meteen dat ik hierin door wilde. De uitdaging voor de toekomst is onder andere het verduurzamen van gebouwen en ik wil daar mijn steentje aan bijdragen.”

Na zijn studie gaat Patrick op zoek naar een mooie functie waar hij met zijn ambities aan de slag kan. Patrick: “Via het uitzendbureau SUPAIR van de TU Delft ben ik bij Hemubo gaan solliciteren. Hemubo is precies wat ik zocht. Het is een multidisciplinair bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in renovatie en groot onderhoud. Een maand nadat ik hier binnenkwam, zouden nieuwe duurzaamheidsnormen voor gebouwen (de BENG) ingevoerd worden. Dit vond ik dus een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan! Vanuit mijn achtergrond houd ik mij nu bezig met de nieuwste trends en innovaties rondom duurzaamheid in de bebouwde omgeving. Hierdoor kom ik veel in contact met potentiële leveranciers en samenwerkingspartners. Ik krijg waardevolle inzichten door te sparren met collega’s van mijn afdeling en andere afdelingen. Collega’s die ook hebben gestudeerd, maar een andere richting hebben gekozen. Of collega’s die al langer in het vak zitten en mij vanuit hun ervaring kunnen vertellen waar zij tegenaan lopen in de praktijk. Ik kan namelijk wel met nieuwe innovaties komen, maar het moet uiteindelijk ook door iemand uitgevoerd worden volgens de bouwnormen. Ik leer dus veel. Elke dag. De afdeling Conceptontwikkeling is een leuke dynamische afdeling met alleen maar young professionals. We hebben veel om over te praten en sparren met elkaar. Vanwege corona werken wij deels thuis en hebben wij elke ochtend een digitaal overleg om elkaar op de hoogte te brengen wie waar mee bezig is. Zo zie ik mijn collega’s elke dag. Ik vind het heel leuk om mijn kennis te verbreden. Het gaat verder dan alleen kijken naar nieuwe trends en innovaties, het gaat ook om de toegevoegde waarde voor de klant en de bewoner. Dus niet innoveren om het innoveren. De klant – voor ons is dat over het algemeen de woningcorporatie – en de bewoners, de klant van onze klant, moeten er ook een toegevoegde waarde van voelen en zien.”

“Ik ben heel nieuwsgierig. De installatiebedrijven van Hemubo hebben ontzettend veel kennis over bijvoorbeeld warmtenetten, warmtepompen en ventilatiesystemen. Tijdens mijn studie leerde ik over verschillende types zonnepanelen, windturbines en energieopslag. Dat is net even anders.

Ik ben redelijk vrij in mijn werk en ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Bovendien zijn de lijnen hier kort, ik kan snel bij elke afdeling terecht voor specifieke vragen. Ik voel me hier dus helemaal op mijn plek. In de toekomst hoop ik nieuwe generaties te kunnen helpen zich te ontwikkelen zoals mijn collega’s mij nu helpen.”

image00005 bewerkt
Meer nieuws

Geef een reactie