Eigen Haard heeft meerdere verduurzamingsprojecten op de rol staan

De Laurierhof in Amsterdam bestaat uit 83 seniorenwoningen van drie bouwlagen met een hofje en een mooie binnentuin. Het project is een zogenaamd SAVE+-project. SAVE staat voor Samen Verduurzamen. De plus bij SAVE+ staat voor het uitvoeren van planmatige werkzaamheden zoals al het schilderwerk. Eigen Haard heeft met vier aannemers, waaronder Hemubo, de ambitie om ongeveer 2500 woningen te verduurzamen. Hemubo heeft eerder twee projecten uitgevoerd in Amstelveen en er staan in de nabije toekomst nog drie projecten klaar in de voorbereiding. De Laurierhof in de Amsterdamse Jordaan is net opgeleverd. Uw verslaggever spreekt met Alexandra Rus, projectmanager bij Eigen Haard, met Martijn Simons, uitvoerder bij Hemubo, en Willem Brugman, de woonbegeleider bij Hemubo die met de Laurierhof zijn laatste project draait voor zijn pensioen – of toch niet?

 In de Laurierhof wonen senioren vanaf 55 jaar. In de beginfase van het project zagen de bewoners erg op tegen de verduur-zaming van de woningen en de onderhoudswerkzaamheden. En dan kwam ook nog corona. Alexandra: “We hebben er bewust voor gekozen de verduurzamingswerkzaamheden te combineren met onderhoudswerkzaamheden. Op deze manier zijn we efficiënt en veroorzaken we minder overlast voor de bewoners. Toen corona kwam merkten we onrust. We hebben dat samen met Hemubo goed kunnen oppakken. We hebben vijf rustwoningen gecreëerd, zodat bewoners tijdens de werkzaamheden altijd hun eigen woning konden verlaten om zonder overlast te verblijven in een woning waar alles aanwezig is. Daarnaast hebben we samen met ons team, Eigen Haard en Hemubo en de zogenaamde ‘complexvertegenwoordigers’, maandelijks een nieuwsbrief naar de bewoners gestuurd. Actieve bewoners dachten met ons mee over de communicatie-uitingen. Dat heeft geleid tot inhoudelijk informatieve nieuwsbrieven met veel duidelijke plaatjes. We hebben daardoor het vertrouwen van alle bewoners kunnen winnen. De samenwerking van het hele team, die hier elke dag aanwezig was, vond ik heel waardevol. Ik ben ontzettend trots op het resultaat. Zowel de buitenkant van het complex, de balkons en de woningen van de bewoners zijn ontzettend mooi opgeknapt. Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat bewoners ons een 7,7 geven.”

Willem: “Voor de bewoners was het herstellen van de betonvloeren vreselijk, dat geeft ontzettende herrie. Maar ze zijn heel blij met het uiteindelijke resultaat. Voor mij is dit mijn laatste project als bewonersbegeleider. Ik ga met pensioen. Hoewel ik van Martijn hoorde dat we alweer bezig zijn met de voorbereidingen van een nieuw SAVE-project voor Eigen Haard. Ik sta er dan wel voor open om nog een dag of drie in de week de bewonersbegeleiding te doen. We hebben een heel goed team. Ik wil altijd mijn werk met een glimlach afronden. Dat is op dit project ook weer gelukt. “

Woningen gaan er in comfort op vooruit

Martijn: “De werkzaamheden zijn kortweg verdeeld in vier deelgebieden, namelijk werkzaamheden aan het dak, het plaatsen van installaties, isolerende maatregelen en werkzaamheden aan de gevel. Daarnaast heeft Hemubo al het schilderwerk op zich genomen. De woningen zijn na de uitvoering van de werkzaamheden comfortabeler en energiezuiniger. De tevredenheid van de bewoners laat zich vooral zien in de hoeveelheid gebak die we wekelijks van ze kregen. Een heel leuk en lief gebaar. We hebben de planning makkelijk gehaald: we dachten 5 dagen nodig te hebben in de woning, maar in de praktijk bleek dat maar 4 dagen. De bewoners zijn erg gehecht aan hun hofje en binnentuin. Dus toen we daar steigers gingen plaatsen, schrokken sommige bewoners behoorlijk. We hebben toen een groenopname gemaakt, oftewel goed gekeken en vastgelegd hoe de binnentuin erbij stond en beloofd dat we bij de geringste schade alles zouden herstellen. Dat was gelukkig niet nodig. Met kerst hebben we midden in de tuin een grote kerstboom geplaatst, volledig aangekleed met ballen. Dat vonden de bewoners prachtig. Het was echt een heel mooi project.”

Uitgevoerde werkzaamheden

Aan de buitengevel is onderhoud uitgevoerd aan de kozijnen, ramen, roosters, panelen en boeidelen. De spouwankers zijn bijgeboord, de spouwmuren geïsoleerd en er zijn permanente vleermuiskasten geplaatst. Binnen zijn alle algemene galerijen vernieuwd, er is CO2-gestuurde mechanische ventilatie aangebracht, de kierdichting is verbeterd en alle voordeuren zijn vervangen. In het hele gebouw is asbest gesaneerd en de brandwerendheid is overal verbeterd. Samen met een andere ketenpartner heeft Eigen Haard ook nog dakisolatie aangebracht en zonnecollectoren en PV-panelen geplaatst.

KLEIN Hemubo Laurierhof © Foppe Schut . Alexandra Rus _FS_5307
Meer nieuws

Geef een reactie