GOEMAN BORGESIUS

De transformatie van het complex aan de Goeman Borgessiusstraat en de Aalbersestraat in Geuzenveld is enorm. Van de 124 sociale huurwoningen komen 72 sociale huurwoningen terug, waarvan zes atelierwoningen op de bovenste verdieping. Er komen zowel ‘oude’ bewoners als nieuwe huurders uit de buurt terug. Daarnaast komen er 37 koopwoningen waarvan negen maisonnettes en huisvesten we ook nog eens studenten in 24 studentenwoningen. De keuze voor verschillende woontypen is om een diversiteit aan doelgroepen te kunnen plaatsen namelijk kopers, huurders met kleine of grote gezinssamenstelling, studenten en kunstenaars of thuiswerkers. 

Alle blokken krijgen een eigen afgesloten entree, die geheel wordt vernieuwd. Door de noodtrappenhuizen van het blok aan de Goeman Borgesiusstraat te verplaatsten, ontstaat een bloksgewijze ontsluiting. Zo zijn de drie blokken overzichtelijker en daarmee veiliger en gebruiksvriendelijker. De entrees zelf zijn ruim en licht opgezet met grote raampartijen en dunne profielen, geheel in de stijl van Dudok. Het ontwerp ‘opent’ zo veel mogelijk plinten door woningen en werkruimtes te plaatsen. Dit heeft als effect dat wij meer ‘ogen op straat’ krijgen en dus meer sociale controle door omwonenden op de openbare ruimte. Door het plaatsen van verlichting in de entrees en op de galerijen en het installeren van videofoons wordt de veiligheid vergroot. De nieuwe entrees geven bovendien herkenbaarheid en transparantie waardoor eveneens de sociale controle zal toenemen.

Het complex gaat vier verschillende doelgroepen huisvesten. Al deze doelgroepen hebben hun eigen wensen. De basismaatregelen zijn bij alle woningen hetzelfde, dat optimaliseert de bouwstroom. Alle woningen krijgen een A Label. De koopwoningen die we hebben gerealiseerd zijn zogenaamde ‘kieswoningen’, waar de bewoner veel keuze heeft in bijvoorbeeld oppervlakte indeling. Voor studenten zijn de appartementen ingericht met twee slaapkamers waardoor de appartementen makkelijk gedeeld kunnen worden met een mede student. Er is ook een gezamenlijk washok en een studie- en koffieruimte in de plint. De sociale huurwoningen hebben veel wooncomfort. Ook hier krijgen de huurders veel keuze uit verschillende woningplattegronden. Diversiteit binnen de sociale huurwoningen zijn voor ons een belangrijk speerpunt. Om verschillende doelgroepen aan te trekken bieden wij twee soorten huurwoningen aan: grote gezinswoningen met vijf kamers en kleinere woningen met drie kamers. Als laatste hebben we nog de maisonnettes op de bovenste verdieping waar kopers de mogelijkheid hebben naast hun woning een atelier te creëren. De reacties zijn ontzettend positief.

Specificaties

Projectnaam:
Goeman Borgesius

Locatie:
Amsterdam

Opdrachtgever:
Stadgenoot

Omvang:
133 woningen

Start / oplevering:
Maart 2017 – Mei 2018


Geef een reactie