Waarom hebben we hier niet eerder aan gedacht?!

Hergebruik moet normaal worden, dit is een eerste stap in dagelijks mutatie-onderhoud

Het is zo een initiatief waar je bij denkt: ‘hoe kan het dat we dit niet eerder zo hebben gedaan? Waarom werkt niet iedereen op deze manier en veranderen we daarmee de wereld van dagelijks en mutatie-onderhoud? Een goede vraag, want waarom zou je spullen die nog goed zijn niet hergebruiken, maar weggooien? Het antwoord is natuurlijk simpel: we zijn het altijd zo gewend geweest. Het leek goedkoper om te slopen, weg te gooien en nieuw te plaatsen. Tijd voor verandering! De verslaggever gaat op pad naar Diemen waar Re-Use BV is gehuisvest. Ik spreek met Harold Koekkoek van Re-Use BV, met Wim Bakker; programma manager duurzaamheid bij Woonzorg en Ronald Lagrand  projectleider bij Eigen Haard. Op de foto’s is ook Davy Wagenmakers, directeur Hemubo, te zien die ontzettend enthousiast is over deze nieuwe manier van werken. Hemubo wil er als bouwbedrijf voor zorgen dat wij in de nabije toekomst steeds meer circulaire oplossingen gaan toepassen in onze renovatie- en onderhoudsprojecten.

Alle corporaties zouden zich aan moeten sluiten

Harold: “Het begon ooit met een kringloopwinkel waar we materialen uit sloopwoningen via een website een tweede leven wilde geven. Uiteindelijk werd het steeds groter en bedachten we dat we dit misschien helemaal moesten uitrollen door samen te gaan werken met woningcorporaties. Het idee erachter is uiteraard dat we zorgvuldiger om moeten gaan met spullen. Hergebruik van materialen is niet duurder, wel duurzamer. Om het overzichtelijk te houden hergebruiken we 5 productgroepen: deuren en kozijnen, sanitair, kranen, hang- en sluitwerk en elektra. In de praktijk werkt het als volgt. Wij komen met een corporatie een intentieverklaring overeen om een aantal mutatiewoningen volledig circulair te verbeteren. Met Eigen Haard is de afspraak om 30% van hun mutatiewoningen circulair verbeteren. Woonzorg is ontzettend enthousiast maar we hebben nog geen concreet aantal woningen in gedachten. Het mooist is natuurlijk dat alle corporaties zich aansluiten om zoveel mogelijk circulair materiaal te kunnen verzamelen om dat vervolgens in verschillende woningen toe te passen.”

In de loods waar ik aankom liggen WC potten, kranen, wasbakken en allerhande gereedschap in stellingkasten opgeslagen. Talloze deuren staan tegen de wanden opgesteld. Elk product heeft een barcode. Via een website met daaraan gekoppeld een app kunnen de corporaties en aannemers precies zien waar de materialen vandaan komen, een soort digitaal paspoort. Daar vind je ook in terug hoeveel minder CO2 je uitstoot door het kiezen van een circulair product. Ik moet eerlijk zeggen dat alles er als nieuw uitziet. Terwijl het toch echt gebruikt is.

Harold: “We hebben partijen gezocht die de materialen schoonmaken en eventueel opknappen. Alles moet er uit zien als nieuw. De vakmensen die deze werkzaamheden uitvoeren hebben vaak een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is dus ook een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen waar wij volledig achter staan.”

Ronald Lagrand van Eigen Haard vertelt enthousiast: “De spullen zijn niet van nieuw te onderscheiden, bovendien is de garantie ook hetzelfde als bij nieuwe producten. Het is een andere manier van denken. Wij als corporatie gebruiken steeds voor elke woning dezelfde materialen en producten. Altijd dezelfde kranen, het zelfde merk wasbakken en overig sanitair. Dat is dus iets waar we vanaf moeten stappen. Wij kiezen nu om in 300 mutatiewoningen 30% van de toegepaste materialen circulair te laten zijn. De bedoeling is uiteraard dat dat groeit. Daarom is het belangrijk dat alle woningcorporaties meedoen. Ik heb Wim (Bakker van Woonzorg, red.) zelf gebeld en verteld over dit initiatief. Hij was meteen enthousiast.”

Wim: “Om het dossier circulariteit te laten slagen is samenwerking van belang. Dat is de reden dat wij ook bij dit project samenwerken met Re-Use om in mutatiewoningen circulaire producten te gebruiken. We leven in een wegwerpmaatschappij, maar ik heb toch ook het idee dat het aan het veranderen is en dat een hele nieuwe generatie hergebruik van producten heel normaal vindt. Kijk maar naar Vintage, waar je tweedehands kleding kunt kopen via een app. Razend populair en dat geldt ook voor kringloopwinkels, marktplaats en andere initiatieven die steeds opduiken. Wat dat betreft ben ik heel positief over de toekomst. De corporatiewereld is misschien wat ‘behoudend’, maar ik heb wel het gevoel dat we hierin willen samenwerken. Met een partij als Re-Use is het vrij makkelijk realiseerbaar. Wij gaan met Re-Use een contract aan dat ze een bepaald aantal mutatiewoningen voorzien van circulair materiaal. Het bouwbedrijf, in dit geval Hemubo, zorgt ervoor dat de producten netjes uit de woning worden gehaald en bij Re-Use terecht komen.”

Davy: “Wij zijn al geruime tijd bezig om verspilling in de bouw te reduceren. Eind vorig jaar hebben wij bijvoorbeeld in samenwerking met Stadgenoot 100% circulaire houten kozijnen ontwikkeld, waar we zelfs een prijsvraag van de gemeente Amsterdam mee hebben gewonnen. Tevens hebben wij op dit zelfde project een wereldprimeur met de eerste 100% gerecyclede kunststof kozijnen. Dus bij zowel grote als kleine projecten hebben wij circulariteit hoog in het vaandel staan.”

“Uiteraard moet er bewust over worden nagedacht dat circulariteit op de juiste wijze wordt ingezet. Uiteindelijk gaat het om een reductie van materialen en daarmee verbonden een CO2 reductie. We gaan geen deuren 200 km verderop in het land halen om maar circulair te zijn. Re-Use sluit dus mooi aan om bij mutatiewoningen zowel als inname-, refurbish- en uitgiftepunt te fungeren voor de regio Amsterdam.”

 

Hemubo . Re-Use . ©FoppeSchut _S194287 LR
Meer nieuws

Geef een reactie