Philomela verbindt mensen met klassieke muziek!

Stem op Merel voor Amsterdammer van het jaar 2019
Merel is een muzikaal meisje dat op de vleugel van haar opa piano leert spelen. Voor Merel was de piano iets magisch. Haar opa, een strenge afstandelijke man, rechter van beroep, veranderde in een lieve toegankelijke opa als hij plaats nam achter de vleugel. Merel besluit piano te gaan studeren aan het conservatorium en neemt met volop enthousiasme pianolessen. Als ze 19 jaar is besluit ze samen met een vriendinnetje, en eigenlijk voor de grap, zangles te nemen. Dan blijkt dat Merel ontzettend goed kan zingen. Al die jaren pianolessen en dagelijks studeren om aangenomen te worden op het conservatorium schuift ze aan de kant. Zonder noemenswaardige zanglessen en training doet ze auditie op het conservatorium met zang en ja, ze wordt aangenomen. Merel wordt professioneel zangeres. Een hoogtepunt in haar professionele zangcarrière is de uitnodiging van de Nederlandse Ambassade om voor de Sultan van Oman een concert te geven. Ze logeert in het paleis, maakt kennis met de Sultan en is volledig overdonderd door alle weelde. Bij terugkomst staat meteen een dag later een optreden gepland in een verzorgingshuis. Het is rond kerst. En dan neemt Merel een belangrijk besluit. Merel: “Optreden voor de Sultan vond ik mooi en fantastisch om te doen. Maar echt iets doen voor een ander, vond ik heel waardevol. Het verschil in weelde tussen een optreden voor de Sultan en voor een bejaarden in een verzorgingstehuis kon niet groter zijn. Maar de waardering die ik kreeg en de voldoening die het me gaf om te spelen, muziek te maken voor mensen die het nodig hebben, dat was zo kostbaar. Ik wist meteen, dit wil ik gaan doen voor alle ouderen in de stad. Voor alle mensen die het écht nodig hebben omdat ze in hun leven nauwelijks of niet met klassieke muziek in aanmerking komen.”

Hemubo sponsort Stichting Philomela
Merel besluit een stichting te beginnen. In de eerste plaats omdat ze vanuit die stichting meerdere dromen in de vorm van projecten kan verwezenlijken die allemaal te maken hebben met muziek en verbinding. En omdat er geld nodig is. Merel: “Het is mijn wens om door middel van klassieke muziek bewoners van zorginstellingen, scholieren, buurtbewoners en migranten (opnieuw) kennis te laten maken met muziek en met de positieve effecten ervan. Omdat goed te kunnen doen, is er geld nodig. Voor o.a. het kantoor, de aanstelling van professionals, instrumenten etc. Ik besefte dat ik met een stichting misschien wel genoeg geld in kas zou kunnen creëren om goede, professionele muzikanten aan me te binden. Ik weet nog heel goed dat ik 12 jaar geleden zelf bij bedrijven langsging om sponsoren aan me te binden. Ik klopte bij Hemubo aan, het was al tegen en vijven en Sinterklaasavond. De receptioniste bij de ingang luisterde naar mijn verhaal en stond net op het punt me af te wimpelen toen Rob van Hemert langskwam. Hij vroeg waar het gesprek over ging en ik deed nog maar eens uit de doeken waarvoor ik kwam. Hij zei: “Het is Sinterklaas! Wij sponsoren jullie!” En dat doen ze nog steeds!”

Dromen worden werkelijkheid
Vanuit de stichting heb ik samen met vrijwilligers verschillende projecten opgezet die allemaal te maken hebben met de verbindende factor die muziek heeft. Met het project ‘L’Amour est un Oiseau’ geven we optredens in verzorgingshuizen. De ouderen worden meegevoerd met de muziek, ze doen echt mee. Ofwel door mee te dansen, zingen of vanuit de stoel mee te bewegen. Een ander project is ‘Jong geleerd’, waar kinderen die geen muziekles krijgen op school door professionele muziekdocenten muziekles krijgen en zelf een concert organiseren in een verzorgingshuis in de buurt. De kinderen krijgen daardoor gevoel voor muziek, leren organiseren en samenspelen en komen in contact met musici én de ouderen in de buurt. Laatste voorbeeld, ’De knuffelconcerten’. Deze concerten doen we voor ouderen, kinderen en mensen met een beperking of mensen die ziek zijn. Het is een optreden met getrainde levende dieren zoals honden en katten. Ken je de kat Abututu, die heeft nog een prijs gewonnen voor zijn rol in de film de Wilde Stad. Ruim voor zijn filmcarrière ging hij al met zijn baasje met ons mee op pad voor de knuffelconcerten.”

Amsterdammer van het jaar
Sinds 2008 wordt er een Amsterdammer van het jaar gekozen. Dat is een Amsterdammer die goed burgerschap bevordert door zich in te zetten voor andere Amsterdammers, de buurt, wijk of stad. Merel is met haar stichting Philomela hiervoor genomineerd. Op onderstaande link kun je van 1 t/m 15 februari stemmen op Merel van Philomela. Merel: “Wat ontzettend fijn is aan de nominatie is dat ik hierdoor meer publiciteit weet te genereren waardoor ik hopelijk meer sponsoren aan de stichting kan verbinden. Mijn missie is dat groepen dichter bij elkaar komen door er muziek in te stoppen. Muziek is als cement, het verbindt. Dat zie ik dagelijks met mijn eigen ogen. De dankbaarheid die wij krijgen is de drijvende kracht en daar wil ik me nog vele jaren voor in zetten. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik met iets dat mij gegeven is, muzikaliteit en zangtalent, zoveel mensen kan beroeren. Om met de woorden van Eberhardt van der Laan te spreken: ‘Wees lief voor elkaar en voor de stad’, dan is dat een prachtig motto voor mijn stichting. Muziek is lief. Muziek verzacht. Daarom mijn vraag; stem op Amsterdammer van het jaar!”

19-02-2012 Damesonderons
Meer nieuws

Geef een reactie